Articole

kindness is

De ce să fim buni?

Bunătatea este cea mai bună investiție pe care o putem face. O investiție de timp, energie, emoție și atenție din care toată lumea are de câștigat – și cei care au parte de gesturile de bunătate, dar (mai ales) și cei care fac gesturile de bunătate.

Bineînțeles că nu ar trebui să ne lăsăm amprenta de bunătate având în minte un posibil câștig în urma gestului făcut, dar ar fi bine să avem în vedere câteva din avantajele pe care ni le aduce o atitudine plină de bunătate:

1. Bunătatea ne face fericiți

Atunci când ești bun și îți lași amprenta de bunătate asupra cuiva, te simți bine. Simți că bunătatea este modul firesc, natural, de a te comporta și de a trăi. Medicina aduce explicațiile sale la senzația de satisfacție sufletească pe care ne-o dă bunătatea. Cunoscută drept ”euforia celui care ajută”, această stare de bine e produsă ca urmare a proceselor chimice care au loc în creier atunci când faci un bine. Mai exact, creierul reacționează la gesturile frumoase eliberând dopamină, ”hormonul fericirii”.

2. Bunătatea ne menține inima sănătoasă

De obicei, actele de bunătate sunt motivate și însoțite de emoții plăcute, care produc, la rândul lor, eliberarea în creier și în corp a oxitocinei, un alt hormon care acționează pozitiv, inclusiv asupra sistemului cardiovascular, reducând tensiunea arterială și protejând inima.

3. Bunătatea încetinește procesul îmbătrânirii

Același hormon bun la inimă (la propriu) are ca efect și reducerea nivelului radicalilor liberi din corp și a inflamațiilor care pot apărea la nivelul sistemului cardiovascular, contribuind, astfel, la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

4. Bunătatea ne ajută să cultivăm relații armonioase

Cui nu îi plac oamenii buni, care nu ezită să ajute? Bunătatea are darul de a reduce distanța emoțională dintre oameni, făcându-i să se simtă legați, apropiați. Suntem cu toții interconectați datorită capacității de a fi buni unii cu ceilalți.

Deși una dintre cele mai cunoscute idei evoluționiste e legată de supraviețuirea celui mai puternic, mai adaptabil și mai egoist, Charles Darwin a constatat că evoluția speciei umane se datorează, de fapt, bunătății și cooperării. O legătură emoțională puternică într-un grup sporește considerabil șansele ca acel grup să supraviețuiască; putem afirma că gena bunătății și-a câștigat de mult locul în genomul uman.

5. Bunătatea e contagioasă

Când suntem buni, îi încurajăm și pe ceilalți să fie buni, prin acțiunile noastre. Bunătatea creează un efect de domino, antrenând noi acte de bunătate și îndemnând alți și alți oameni să-și lase amprentele de bunătate. Adoptând, astfel, o atitudine deschisă către bunătate, orice persoană poate deschide un lung șir de fapte și gesturi de bunătate, aducându-și imensa contribuție la cultivarea unei lumi mai bune cu fiecare amprentă de bunătate.

Sursa:

http://www.huffingtonpost.com/david-r-hamilton-phd/kindness-benefits_b_869537.html